"Causa de Atun" - Peruaanse Causa met tonijn

Gepubliceerd op 25 mei 2020 om 19:58

Dit is een Peruaanse voorgerecht en heel populair in Peru.

Het concept van dit recept is eenvoudig, maar de geschiedenis is veel uitgebreider. Causa is het Spaanse woord voor "oorzaak" (in het Nederlands), de mogelijk afkomstig van dat word is van Kausay een word van de inheemse Andes-taal, die betekent leven. Maar het werd ook gebruikt voor "aardappelen" in Peru totdat de invloed van het Spaans de algemene titel veranderde in papa. De aardappel was (en is nog steeds tot op de dag van vandaag) het belangrijkste levensonderhoud voor inwoners van de Andes-regio. Het was een leven gevend voedsel.

Voor: 4 personen | Bereiden: 15 min | Koken: 15-20 min

Ingrediënten:

6-8 kruimige aardappelen geschild

2-3 el ProefPeru ají amarillo pasta

4 el goede olijfolie

6 el limoensap

320 g tonijn uit blik uitgelekt

1 kleine rode ui fijn gesnipperd

2-3 el mayonaise

2 avocado's 

2 kleine tomaten

Instructies:

Aardappelpuree:

Kook de aardappelen in 20 minuten helemaal zacht in ruim water met zout. Stamp de aardappelen super fijn en glad in een kom. Er mogen geen stukjes meer bij zitten.

Doe er de olie, ProefPeru ají amarillo pasta,limoensap en zout bij en meng goed en leg het daarna opzij.

Tonijnsalade:

Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten en het harde groene stukje. Snijd de parten in reepjes en vervolgens in kleine blokjes. Doe ze samen met de tonijn, gesnipperde ui en mayonaise in een kom en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.

Serveren en versieren:

Met behulp van een kookring maak je een torentje. Zet de kookring op het midden van een bord. Doe er eerst een glad en gelijkmatig laagje aardappelpuree en gevolgd door plakjes avocado, dan een laag tonijnsalade en tot slot weer een laagje aardappelpuree. Trek vervolgens de kookring voorzichtig omhoog. versieren met extra reepjes tomaat, plakjes gekookte ei of avocado

Disfrutalo!